I forbindelse med tiårsmarkeringen for 22. juli 2011 publiserer Stiftelsen Tinius en ny rapport med tolv artikler om medienes dekning av 22. juli.

Klarte mediene å balansere formidlingen av krisens brutaliteter med hensynet til ofre og pårørende i dekningen av 22. juli? Var dekningen kritisk nok – raskt nok? Har mediene vært gode nok på dekning av terror og trusler i ettertid? Og endret 22. juli medienes metoder og yrkesetikk?

Det er noen av spørsmålene artikkelforfatterne reflekterer over i den nye rapporten.

Last ned rapporten her.

For ti år siden var Stiftelsen Tinius’ årsrapport viet til 22. juli. I anledning tiårsmarkeringen har vi valgt å hente opp igjen disse tekstene og invitert inn nye skribenter som et bidrag til det stadige behovet for refleksjon og læring, skriver Kjersti Løken Stavrum, adm.dir. i Stiftelsen Tinius, i rapporten.

De seks første tekstene i rapporten er skrevet av Kjersti Løken Stavrum, Hanne Skartveit, Kjetil Saugestad og Line Alsaker, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, Katarina Goldfain Johnsen og Harald S. Klungtveit i juni, 2021.

De seks siste tekstene, som er hentet fra Stiftelsen Tinius’ årsrapport fra 2011, er skrevet av Sven Egil Omdal, Jan Ove Årsæther, Hanne Skartveit, Kalle Lisberg, Wenche Fuglehaug og Harald Stanghelle. Tekstene fra 2011 er gjengitt med tillatelse.

Ti år etter massakren på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet, er det ingenting ved terrorhandlingen som er dempet eller fremstår i et annet lys. Tiden som er gått, har vi brukt til å vende steiner, ettergå og lære. Men vi skal aldri bli ferdig med 22. juli, skriver Løken Stavrum i rapporten.

Rapporten vil også bli brukt som underlag for debatten «Kritiske i krisetider – medienes dekning av 22. juli og korona» i regi av Schibsted og Stiftelsen Tinius under Arendalsuka 2021. Les mer her.