Til forsiden

5. mai 2021

25-års jubileum: Intervju med Ole Jacob Sunde

Det er 25 år siden Tinius Nagell-Erichsen opprettet Stiftelsen Tinius ved gavebrev den 8. mai 1996. I anledning 25 års […]

Det er 25 år siden Tinius Nagell-Erichsen opprettet Stiftelsen Tinius ved gavebrev den 8. mai 1996. I anledning 25 års jubileet har Stiftelsen Tinius publisert et nytt intervju med Ole Jacob Sunde, styreleder i Stiftelsen Tinius og Schibsted.

Hvem var Tinius Nagell-Erichsen? Hvordan jobber Stiftelsen Tinius for å påvirke Schibsted? Og med norsk 1. plass i pressefrihet i verden, trenger vi egentlig Stiftelsen Tinius i dag? Det er noen av spørsmålene Eva Sannum stiller i intervjuet med Ole Jacob Sunde, styreleder i Stiftelsen Tinius og Schibsted.

Se intervjuet under. Du kan også lese en ren avskrift av intervjuet (ord-for-ord) på norsk og engelsk.

Ole Jacob Sunde har vært styreleder i Schibsted i 19 år og i Stiftelsen Tinius i 14 år. Han er gründer og traff Tinius Nagell-Erichsen da han søkte råd i Sundes tidligere selskap Industrifinans Forvaltning. De jobbet sammen i 17 år før Tinius bortgang i 2007.

Hvem var egentlig Tinius? spør Eva Sannum i intervjuet.

– Han var fremfor alt avismann. Han hadde jobbet som journalist og kjente redaksjonene veldig godt, og for så vidt hele kjeden som fører frem til at du får avisen hjem i postkassen. Han ledet også aviser. Han var leder både for VG i en periode på 60-tallet og for Aftenposten. Det var der hans kunnskap kom og hans pasjon for mediene, sier Sunde.

Tinius var både avismann og forretningsmann, så han evnet å se disse to perspektivene i fellesskap. Det gjorde også at han skjønte at det ikke finnes frie og uavhengige redaksjoner med mindre du også har en solid økonomi rundt i konsernet som driver det, sier Sunde.

I Intervjuet påpeker Eva Sannum at selvom innspilling av intervjuet foregår i ærverdige omgivelser, forbinder hun Ole Jacob Sunde og Stiftelsen Tinius med risikovilje.

Det er ikke noe motsetningsforhold mellom å ha et solid verdigrunnlag, en respekt og forståelse for historien, og det å være pågående i forhold til å skape nye ting. For skal du ta vare på noe så må du også være villig til å forandre det og utvikle det. Og drivkraften for meg har vært å bygge noe som har varig verdi, sier Sunde.

De verdiene man assosierer med Tinius Nagell-Erichsen, sier Eva Sannum, er ivaretakelsen av en fri og uavhengig presse.

– Ja, det er det som er hans store og betydningsfulle arv. Han var opptatt av at hans eierandel i Schibsted skulle holdes samlet og videreføres på en måte som sikret frie og uavhengige redaksjoner, men som også sikret at Schibsted ble drevet etter de samme solide, økonomiske retningslinjene som han hadde lagt til grunn, sier Sunde.

Eva Sannum påpeker at Schibsted har hatt stor suksess og er avhengig av innovasjon. Hvilke eksempler på innovasjon vil du trekke frem? spør hun.

– I etablerte bedrifter er det sjeldent den ene hendelsen som sørger for at selskapet innoverer. Det er hverdagsinnovasjonene som gjør at selskapet hver dag blir litt bedre. Det skyldes at de ansatte ser muligheter i sin egen hverdag, tørr å gjøre ting litt annerledes, tørr å foreslå nye ting og at de får positive tilbakemeldinger i retur, sier Sunde.

Innovasjon er en holdning. En virksomhet må ha i sitt DNA at man stadig vekk forsøker å utfordre seg selv, sier Sunde.

Eva Sannum spør også om Stiftelsen Tinius rolle i samfunnet i dag.

– Stiftelsen Tinius har i dag preg av å være en tenketank og en pådriver for utviklingen av Schibsted, men også for så vidt medieutviklingen generelt, sier Sunde.

Flere nyheter

Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.

8. april 2024

Dette er det nye Schibsted Media-styret

Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.

Til venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian MunchTil venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian Munch

22. mars 2024

Schibsted og Stiftelsen Tinius signerer endelig avtale vedrørende salg av medievirksomheter

Schibsted ASA kunngjorde i dag at de har signert en endelig avtale vedrørende salg av sine medievirksomheter til Stiftelsen Tinius gjennom Blommenholm Industrier AS. Avtalen er en viktig milepæl i transformasjonen av dagens Schibsted til to mer fokuserte selskaper: Et medieselskap heleid av Stiftelsen og et børsnotert markedsplasselskap.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Elin Floberghagens uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Ole Jacob Sundes uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius under pressekonferansen 6. mars 2024.

Se alle nyheter

Meld deg på nyhetsbrevet