Til forsiden

13. januar 2020

Positivt signal om tech-skatt

Finansminister Siv Jensen åpner for norsk tech-skatt i Norge, dersom det ikke kommer en løsning fra OECD i løpet av […]

Finansminister Siv Jensen åpner for norsk tech-skatt i Norge, dersom det ikke kommer en løsning fra OECD i løpet av 2020.

– Dette er en gledelig nyhet. Land etter land mister nå tålmodigheten og innfører egne tech-skatter. Italia innførte sin skatt 1. januar, Tyrkia har forslått en digitalskatt. Belgia er i tenkeboksen. Vi må sikre at de globale gigantene ikke kan støvsuge enkeltland for inntekter uten å bidra til fellesskapet de agerer i. Slik undergraver de også mulighetene for nasjonal, digital forretningsutvikling, sier adm.dir. i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum.

Det er et positivt signal at finansministeren mister tålmodigheten. Det viser at hun tar skattesaken alvorlig. Men skatteforslaget slik det foreligger fra OECD nå er ikke tilstrekkelig for å få like konkurransevilkår for det norske markedet, sier Ole Jacob Sunde, styreleder i Stiftelsen Tinius.

Ifølge The New York Times er det nå 15 land som planlegger å innføre særnasjonale digitalskatter innen juni i år, i påvente av en omforent løsning fra OECD. Frankrike var først ute med å skattlegge de globale teknologiselskapene med en skatt på 3 prosent av slike selskapers omsetning. Tyskland og Italia er blant landene som har innført samme skatteformel.

Vi i Stiftelsen Tinius har presset på for å skape oppmerksomhet om dette lenge. Vi håper på en felles løsning via OECD, men dette tar altfor lang tid. Vi er nødt til å agere på egen hånd. Det vil også presse OECD til å få opp farten, sier adm.dir. i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum.

I oktober-november 2019 ble et nytt skatteforslag fra OECD lagt ut på høring. Høringsinnspillene fra Stiftelsen Tinius og Schibsted er tilgjengelig her.

I flere av de tilgjengelige høringsinnspillene får OECD kommentarer på hvordan den nye skattenøkkelen bør se ut, og aktører som Amazon, Netflix og Spotify poengterer at skatteforslaget bør ha et bredere nedslagsfelt. Det nye skatteforslaget er til nå avgrenset til “consumer facing businesses”.

Det er forventet at OECD vil komme frem til konsensus om det nye skatteforslaget i 2020. Den siste uken har derimot internasjonale medier spekulert i om konflikten mellom USA og Frankrike, som oppstod etter Frankrike innførte lokal teknologiskatt i 2018, vil forsinke prosessen.

Les mer om nyheten i Klassekampen.

Flere nyheter

Til venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian MunchTil venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian Munch

22. mars 2024

Schibsted og Stiftelsen Tinius signerer endelig avtale vedrørende salg av medievirksomheter

Schibsted ASA kunngjorde i dag at de har signert en endelig avtale vedrørende salg av sine medievirksomheter til Stiftelsen Tinius gjennom Blommenholm Industrier AS. Avtalen er en viktig milepæl i transformasjonen av dagens Schibsted til to mer fokuserte selskaper: Et medieselskap heleid av Stiftelsen og et børsnotert markedsplasselskap.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Elin Floberghagens uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Ole Jacob Sundes uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius under pressekonferansen 6. mars 2024.

Stiftelsen TiniusStiftelsen Tinius

6. mars 2024

Pressemelding: Orientering om søksmål om nye overvåkingstiltak

Stiftelsen Tinius har i dag tatt ut søksmål mot Staten v/Forsvarsdepartementet for å få domstolsprøving av Etterretningstjenestens (E-tjenesten) nye overvåkningshjemler.

Se alle nyheter

Meld deg på nyhetsbrevet