Stiftelsen Tinius utvider Tinius Talks, og lanserer nå podcasten Tinius Talks. Her tar vi opp aktuelle temaer innenfor medieøkonomien. I hver episode vil du høre Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, i samtale med kloke gjester fra virksomheter som opererer i eller tett på mediebransjen. Spill av første episode om hvordan Blockchain vil endre medieøkonomien her, eller lytt til Tinius Talks på iTunes, Spotify eller SoundCloud.

I episoden «Blockchain i en medieverden» lytter du til Fredrik Haga, trend manager på Blockchain i Schibsted, Terje Seljeseth, analysesjef i Stiftelsen Tinius, og Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius. I artikkelen under forklarer Fredrik Haga hva blockchain kan bety for mediene og hvorfor mediebedrifter bør omfavne Blockchain.

 

Medier og Blockchain

Skrevet av: Fredrik Haga, trend manager på Blockchain i Schibsted.

Internett har endret distribusjonen av innhold på en måte som var vanskelig å forestille seg for 20 år siden. På tilsvarende måte er nå blockchain i ferd med å endre hvordan mennesker og organisasjoner gjør finansielle transaksjoner. Det vil naturligvis også påvirke medieverden.

Den mest åpenbare konsekvensen av blockchain for medieverden er at betaling på internett vil fungere mer sømløst. Det er like enkelt å se for seg som at et stykke tekst kan gå fra å være trykket i en avis, til å vises på en nettside. Med blockchain-teknologien vil vi få en sømløs og global infrastruktur for betalinger.

På samme måte som at alle brukere har en nettleser, vil alle nå få en lommebok direkte integrert i nettleseren sin. Dermed vil betalinger, små eller store, være ett klikk unna uavhengig av om du er Amazon, Aftenposten eller en selvstendig blogger.

La meg ta et eksempel. Et mediehus skal både lønne journalister for artikler, og fakturere annonsører som har reklamert ved siden av artiklene. Tidligere har en artikkel som har fått over 1 million sidevisninger, blir fakturert ut en måned i etterkant til annonsøren og lønnen til journalisten er også i mange tilfeller betalt på etterskudd. Når betalingsinfrastrukturen mediehuset kobler seg på er en felles blockchain kan betalingen derimot gjøres direkte etter hver enkelt sidevisning som artikkelen får. Pengene som utbetales kan da programmeres slik at det ved hver sidevisning betales ut for eksempel 5 øre til journalisten, mens annonsøren samtidig betaler ut 5 øre til mediehuset. Det gjør at egentlig hvem som helst kan skrive en artikkel, få den publisert, og umiddelbart få betalt for det. Dette gjelder alle typer innhold; tekst, filmer, musikk med mer.

Blockchain påvirker ikke bare ved at vi kan gjøre det samme som før, på en mer effektiv måte. Teknologien kan føre til helt nye måter å gi incentiver for å publisere innhold på nett. Et eksempel på det er en gruppe filmprodusenter som har laget unike passord til bitcoin-adresser inn i filmfilene de distribuerer til pressen før lansering. Om noen så lekker en fil blir bitcoinene plukket opp av observante internett-pirater. Dermed vet filmprodusenten hvem som lekket filen. Det gir økt sikkerhet for filmprodusentene.

Med en ny global betalingsinfrastruktur vil måten man tjener penger på godt innhold nok en gang endre seg. Det gjelder også hvem som får pengene for innholdet.

Akkurat som med internett vil Blockchain skape enorme muligheter for dem som tør å satse på ny teknologi, og by på utfordringer for dem som ser en annen vei litt for lenge.