Til forsiden

20. oktober 2017

Møte om teknologiselskapene

Stiftelsen Tinius møtte denne uken Oljefondet for å snakke om de globale teknologiselskapene og behovet for åpenhet om skatt og […]

Stiftelsen Tinius møtte denne uken Oljefondet for å snakke om de globale teknologiselskapene og behovet for åpenhet om skatt og inntekter.

Norske medier er en av flere bransjer som møter stor konkurranse fra globale teknologiselskaper som Google, Facebook, Amazon og Netflix. Teknologiselskapene utfordrer nasjonale skattesystemer, konkurranseregler og etikkstandarder. Men nøyaktig hvilken vekst internasjonale medieselskaper har i Norge er vanskelig å vite. Selskapene vil ikke oppgi hvor mye av deres totale omsetning som kommer fra det norske markedet, og hvor mye de betaler i skatt.

Stiftelsen Tinius har lenge ment at teknologiselskaper som unngår skatt og moms er med på å true norske mediebedrifters fremtid. Allerede i 2014 ba Ole Jacob Sunde, styreleder i Stiftelsen Tinius, norske myndigheter om å sikre en mer rettferdig konkurransesituasjon. Under Nordiske mediedager i Bergen i år ga Kjersti Løken Stavrum, adm. dir. i Stiftelsen Tinius, utfordringen videre til oljefondet.

I møtet denne uken gjentok Stiftelsen ønsket om at forvalterne av det norske oljefondet bruker sin eiermakt i de største teknologiselskapene til å fremskaffe relevante tall.

– Oljefondet er en stor eier av Apple, Google, Facebook og Amazon og har selvfølgelig stor kunnskap om hva som skjer i denne sektoren. Vi håper at Oljefondet kan bidra til større åpenhet og transparens om inntekter i og skatt fra disse selskapene, sier Kjersti Løken Stavrum, adm. dir. i Stiftelsen Tinius.

Oljefondet har stått i front for flere transparensinitiativ. 7. april i år la fondet frem et nytt forventningsdokument om skatt og åpenhet som oppmuntrer multinasjonale selskaper til å rapportere tall for hvert land de opererer i. I dokumentet anbefaler fondet selskapene å bidra til økt kunnskap om egne skattebidrag. Forventningsdokumentet blir fulgt opp i møter med selskapenes styre og ledelse.

Stiftelsen vil fortsette arbeidet med å få større allmenn interesse rundt avhengighetsforholdet mellom norske medier og globale teknologiselskaper.

– Medie- og teknologiutviklingen er krevende å sette seg inn i og tidvis vanskelig å forstå. Vi ønsker å bidra til at flere erkjenner hvor dypt de store amerikanske teknologiselskapene stikker i samfunnet vårt, sier Kjersti Løken Stavrum.

Flere nyheter

Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.

8. april 2024

Dette er det nye Schibsted Media-styret

Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.

Til venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian MunchTil venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian Munch

22. mars 2024

Schibsted og Stiftelsen Tinius signerer endelig avtale vedrørende salg av medievirksomheter

Schibsted ASA kunngjorde i dag at de har signert en endelig avtale vedrørende salg av sine medievirksomheter til Stiftelsen Tinius gjennom Blommenholm Industrier AS. Avtalen er en viktig milepæl i transformasjonen av dagens Schibsted til to mer fokuserte selskaper: Et medieselskap heleid av Stiftelsen og et børsnotert markedsplasselskap.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Elin Floberghagens uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Ole Jacob Sundes uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius under pressekonferansen 6. mars 2024.

Se alle nyheter

Meld deg på nyhetsbrevet