Til forsiden

14. september 2020

Hjertelig hilsen Amazon

Av KJERSTI LØKEN STAVRUM, CEO, Tinius Trust. Big tech: Se hva de gjør, ikke hør på hva de sier. – […]

Av KJERSTI LØKEN STAVRUM, CEO, Tinius Trust.

Big tech: Se hva de gjør, ikke hør på hva de sier.

– Alt handler om langsiktighet. Vi tror at et grunnleggende mål på vår suksess er den verdien vi skaper for aksjonærer over tid, skriver Jeff Bezos, sjef for Amazon i brevet til sine aksjonærer.

Han forteller at salget har økt med 838 prosent siden året før, at de har ansatt 459 nye medarbeidere – opp fra 158 personer – og at det for øvrig er krevende å jobbe i Amazon. Han røper at han pleier å fortelle arbeidssøkere at man kan jobbe mye, hardt eller smart, men i Amazon kan du ikke velge bare to av disse tre.

Bezos legger til at de fortsatt er tidlig i læringskurven, og derfor ennå ikke vet hvordan man skal skape verdi for kundene gjennom handel via internett.

Dette var i 1997, i Jeff Bezos’ første brev til aksjonærene. Det er omtrent tusen digitale år siden.

I løpet av tiden som har gått, har Bezos blitt verdens rikeste mann. Han kunne legge rundt 130 milliarder kroner til formuen i sommer, i løpet av én dag. Og han har fortsatt å skrive sine årvisse brev, like unikt som resultatene i selskapet.

Driften har stadig vært basert på prinsippene om ikke å bekymre seg over konkurrentene, ikke om man tjener penger for aksjonærene, og i alle fall ikke bekymre seg på kort sikt. Man skal fokusere på kundene, og derpå vil alt annet falle på plass, er tanken.

Utviklingen fra det første brevet til årets er himmelfallende:

– I løpet av det siste tiåret har ingen andre bedrifter skapt flere jobber enn Amazon. Amazon har 840 000 ansatte over hele verden, inkludert over 590 000 i USA, 115 000 i Europa og 95 000 i Asia. Alt i alt bidrar Amazon direkte og indirekte til to millioner jobber i USA (…) Globalt understøtter vi nesten fire millioner arbeidsplasser. Vi er spesielt stolt over det faktum at mange av disse er lavterskeljobber som gir folk den første inngangsbilletten til arbeidsmarkedet, skriver Bezos 2020.

Eskilstuna

Og det er nettopp dette den lykkelige Jimmy Jansson, ordfører i den svenske kommunen Eskilstuna, er opptatt av. For Eskilstuna er med sine 100 000 innbyggere stedet for Amazons kommende etablering i Sverige. Og Eskilstuna, som fikk en skikkelig smell da industrien stengte ned på 70-tallet, går fortsatt ikke så det suser. Arbeidsledigheten i kommunen har vært rekordhøy og ligger fortsatt tre-fire prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

Nå håper Jansson at det kan være snakk om noen hundretalls nye arbeidsplasser, sier han til Svenska Dagbladet. Og enda bedre er det at dette er lavtlønte arbeidsplasser som ikke krever utdannelse, for det er slike ledige – ungdommer og innvandrere – som kommunen har.

Når vi diskuterer hat-elsk-forholdet til de store techselskapene her hjemme, har det stort sett vært Google, Facebook og til dels Apple vi konsentrerer oss om, ettersom Amazon ikke har hatt fysisk tilstedeværelse i Norden. Heretter blir det annerledes.

Alle som driver e-handel vil bli berørt, det angår alle som handler på nettet. De blir en konkurrent på distribusjon, der blant andre Helt hjem – et samarbeid mellom Schibsted, Amedia og Polaris – driver i dag.

Og Jezz Bezos’ brev har gitt selskapet en sterk strategisk innpakning. Men så planmessig er virkeligheten sjelden, hvilket også første brev viser. Eksempelvis fikk Amazon stor og entusiastisk oppmerksomhet for ideen om å levere pakker med droner. I ly av denne visjonære ideen bygget selskapet opp et tradisjonelt distribusjonssystem i USA som langt på vei har utkonkurrert posten og DHL.

Hvor stort kan Amazon bli, undrer analytikere og konkurrenter. En del av svaret er 300 meter langt og 12 meter høyt.

Det er nøkkeltallene for lageret som står klart i Eskilstuna, nesten fem timers kjøring fra Oslo. I alt 15 000 kvadratmeter skal romme Amazon-pakker på vei videre.

Men kommer Amazon selv til å betale skatt?

Det er ikke så viktig, synes Eskilstuna-ordføreren fra sosialdemokratene. For dem som får jobb, de kommer til å betale skatt.

For øvrig er nyheten om Amazons etablering mottatt med storm og blandede følelser i Sverige. Initiativet GigWatch, som gransker gig-økonomien, har tatt til orde for boikott av selskapet fordi de ansatte vil bli utnyttet slik man ble på 1800-tallet, hevder de – og trekker frem historier om at ansatte tisser i flasker av frykt for å gå fra arbeidet og derfor ikke bli vurdert som effektive nok. Historier som selskapet benekter.

Heroisk

Årets brev fra Bezos er i lys av Covid-19 vurdert som annerledes enn de tidligere brevene, han er opptatt av å understreke at Amazon vil lykkes i både å være økonomisk på offensiven og samtidig ikke utsette de ansatte for risiko. Tryggheten for de ansatte er helt essensielt, han er takknemlig for deres heroiske innsats og lover at ledelsen skal ivareta deres helse og velvære.

Dette var i april i år.

I mai brøt det ut store protester i California etter at flere ansatte var blitt sparket. Demonstrantene hevdet at selskapet hadde straffet varslere som advarte mot sikkerhetsrisiko mot Covid-19 for lagerarbeiderne. Og virkelig delikat ble det da visepresidenten for Amazon Web Services, Tim Bray, sa opp i protest for å støtte demonstrantene.

Og i våres, da selskapet ble truet med bøter på grunn av sviktende korona-rutiner i sine franske lagerbygninger, ble virksomheten stengt ned i løpet av ett døgn og flyttet til blant annet Tyskland.

Godteributikk

Amazon er dominerende på så ulike områder – som nettsalg, lagring, plattform og distribusjon – og setter derfor betingelsene selv. I sommer, da de fire store tech-sjefene ble kalt inn til høring i Kongressen på grunn av anklager om undergravende konkurransevirksomhet, slapp Apple stort sett unna kritikk. Facebooks Mark Zuckerberg ble presset hardt, uten at det biter på. Men den som ble mest svar skyldig i løpet av seansen, var Jeff Bezos.

Påstander om at Amazon tapper data og informasjon fra butikker som selger sine varer fra deres plattform – beskrevet som «godteributikk» – ble svakt og nølende besvart.

Bezos’ brev er fascinerende og inspirerende lesning. Men det er som alltid mest innsiktsfullt å studere hva Amazon gjør. Det er først og fremst dét som har vært lønnsomt for Jeff Bezos.

Kommentaren er skrevet av Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, og ble publisert i Dagens Næringsliv 11.09.2020.

Flere nyheter

Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.

8. april 2024

Dette er det nye Schibsted Media-styret

Kjersti Løken Stavrum skal lede det nyoppnevnte styret i mediekonsernet Schibsted Media.

Til venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian MunchTil venstre: Ole Jacob Sunde og Trond Berger som representerer Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier. Til høyre: Rune Bjerke og Kristin Skogen Lund som representerer Schibsted. Foto: Kilian Munch

22. mars 2024

Schibsted og Stiftelsen Tinius signerer endelig avtale vedrørende salg av medievirksomheter

Schibsted ASA kunngjorde i dag at de har signert en endelig avtale vedrørende salg av sine medievirksomheter til Stiftelsen Tinius gjennom Blommenholm Industrier AS. Avtalen er en viktig milepæl i transformasjonen av dagens Schibsted til to mer fokuserte selskaper: Et medieselskap heleid av Stiftelsen og et børsnotert markedsplasselskap.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Elin Floberghagens uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, under pressekonferansen 6. mars 2024.

Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.Styreleder Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, under pressekonferansen 6. mars 2024.

6. mars 2024

Ole Jacob Sundes uttalelser under pressekonferansen

Her er innlegget fra styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius under pressekonferansen 6. mars 2024.

Se alle nyheter

Meld deg på nyhetsbrevet