Bergens Tidende er begeistret for Media City Bergen og Bergensavisen er mer i tvil. Hvorfor det? Lytt til vår nyeste podcast om medieklyngen i Bergen.

Stiftelsen Tinius har besøkt Media City Bergen. Medieklyngen ble opprettet i 2010. I 2015 ble den oppgradert til et «Norwegian Centre of Expertise», et program i regi av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet som skal forsterke innovasjonsaktiviteten i konkurransedyktige næringer i Norge. I 2017 flyttet medieklyngen inn i hovedkvarteret Media City Bergen, og i dag huser de studenter, mediehus og ledende teknologiselskaper.

I denne podcasten, som er spilt inn hos Bergens Tidende, spør Kjersti Løken Stavrum om medieklyngen er gunstig? Har det at man deler adresse noe å si for folks tillit til mediene? Og er det forskjell på å samarbeide om teknologi og journalistikk? I studio sitter Anne Jacobsen, administrerende direktør for Media City Bergen, Sigvald Sveinbjørnsson, sjefredaktør i Bergensavisen og Øyulf Hjertenes, sjefredaktør i Bergens Tidende.

Spill av episoden her, eller lytt til Tinius Talks i iTunesSpotify eller SoundCloud.

Kjersti Løken Stavrum spør panelet om Media City Bergen er en riktig tanke.

Mediebransjen har store utfordringer som må løses, og det er ekstremt vanskelig å drive innovasjon i isolasjon. Jeg har aldri tvilt på at folk i en liten by og i et lite land må komme sammen og diskutere fremtiden og sammen lage løsningene som skal sikre en fri og uavhengig presse, sier Anne Jacobsen, administrerende direktør for Media City Bergen.

Det er Øyulf Hjertenes, sjefredaktør i Bergens Tidende, enig i.

– Vi må forberede oss på en verden hvor vi må klare oss på de inntektene vi skaper på journalistikken vår digitalt, og da må vi utvikle produktene våre og vi må utvikle forretningsmodellene våre, sier han.

Både Bergens Tidende og Bergensavisen sitter i Media City Bergen, men BA har flagget at de ser på andre alternativer.

– Problemet er at vi flyttet inn til litt for små lokaler. Jeg stiller grunnleggende spørsmål ved om det var så viktig og riktig for BA å flytte inn her, eller om vi burde stått på utsiden fra dag én, sier Sigvald Sveinbjørnsson, sjefredaktør i Bergensavisen.

Sveinbjørnsson mener medieklyngen i Bergen er et eiendomsprosjekt, snarere enn en innstilling om et samarbeidsklima.

Jeg tror det ville være en fordel for BA å være nærmere gaten i Bergen, og lettere tilgjengelig. Vi er journalister og annonseselgere, mens i Media City ligger tyngdepunktet innenfor medieteknologi. Vi har relativt lite å komme til bordet med der, sier Sveinbjørnsson i BA.

Anne Jacobsen mener dette er en av de misforståelsene hun bruker mest tid på å oppklare.

– Et bygg er aldri en klynge. Medieklyngen består av over 100 selskaper nå, sier hun.

I podcasten forteller Øyulf Hjertenes at det å være en del av medieklyngen vil øke farten i utviklingen av Bergens Tidende.

For meg handler dette om hele oppdraget vårt. Grunnen til at vi for eksempel satser på lydjournalistikk i samarbeid med medieklyngen er at mediebruken blant folk i 20-årene er høy på lyd. Vi skal ikke bare være en avis for de over 40 som skal lese oss i de kanalene de alltid har lest oss, sier Hjertenes.

Under kan du se bilder fra innspillingen.