Hør Jonas Vikan og Ola Stenberg snakke om gaming og e-sport og hvorfor mediene bør kaste seg over e-sporten.

Hva er forskjellen på gaming og e-sport? Hvordan setter man verdi på et e-sportlag? Og hva har dette i journalistikken å gjøre? Spill av episoden her, eller lytt til Tinius Talks i iTunesSpotify eller SoundCloud.

Hva er forskjellen på gaming og e-sport, spør Kjersti Løken Stavrum, adm.dir i Stiftelsen Tinius.

– Kjapt oppsummert er forskjellen bredde og øverste-øverste nivå. Ca. 95 % av alle norske unge driver med spill i en eller annen form, og kaller jeg gaming. E-sport derimot, da snakker vi om konkurranse i ett spill på toppnivå, forklarer Jonas Alsaker Vikan, som er gravejournalist i Adressa og tidligere Counter-Strike-proff.

I episoden forklarer han hvordan det er på en arena under et e-sportsarrangement.

Det er et sinnsykt show. Det er en live fankultur som har utviklet seg raskt. Jeg tenker at det er en slags frigjørelse av lykke i det å få lov til å sitte der, og se på det de har vært så interessert i så lenge, sammen med andre likesinnede, sier Jonas Alsaker Vikan.

Løken Stavrum spør deretter om hva VG vil ha ut av å si at de satser på e-sport.

– Vi definerer dette som noe som er viktig for folk. Vi må dekke det, og så er vi jo midt i en fase der vi skal inn å se på rettigheter. VG har sendt Telenor-ligaen og det var en veldig spennende test for oss, sier Ola Stenberg, digitalredaktør i VG.

– Det er nesten en Klondike-stemning med e-sport, kontrer Vikan som forteller om hvordan det er å veksle mellom en bransje der alle pilene har pekt nedover til e-sporten der alle piler peker opp.

Sist jeg sjekket hadde Twitch (direktesendt videostrømmingsplattform red.anm.) godt over hundre millioner unike brukere i måneden. Det er jo helt vanvittige tall. Og det ble jo på et tidspunkt solgt til Amazon for over 1,1 milliarder dollar. E-sport er stort og det er tunge drivkrefter bak, sier Ola Stenberg.

Løken Stavrum tar opp flere av e-sportens utfordringer. Hun spør blant annet om det er nødvendig å drepe i de ulike spillene.

– Det å drepe er en del av konseptet. Enten det er en gnom som kaster en rose drikk på et troll, så trollet dør. Eller som i Counter-Strike hvor man skyter på en annen figur som forsvinner. Det er en virtualisering av politi og røver, forklarer Vikan.

Er det riktig at en 9-åring spiller Counter-Strike? Det vet ikke jeg. Men man får ingen gode vurderinger av å si «Nei, det her er forferdelig. De skyter på hverandre. Punktum.». Det er for enkelt, mener Jonas Alsaker Vikan.

Løken Stavrum spør om det er flest gutter som vil være interessert i satsningen på e-sport fra VG. Det avviser Ola Stenberg.

– Nei, definitivt ikke. Dette er også noe for jenter, slår han fast.

– På en StarCraft-turnering i Pyeongchang i fjor vant en dame fra Canada hele greia. Det var 15 deltakere, 14 mannfolk og en dame. Det var fantastisk, sier Vikan. Han me at skillene mellom kjønn i e-sporten er visket ut.

Løken Stavrum lurer på om man ikke bør oppdatere CV-en sin hvis man kan spille og kjenner spillindustrien.

Jeg har prøv å snakke litt om dette i jobbintervjuer. Men for 10 år siden var det ikke så mange som ga kred for at du hadde vært en e-sportsstjerne. Jeg prøvde å si at det har med ledelse, kreativitet og målrettethet å gjøre, men det var for tidlig, sier Vikan.

I episoden snakker panelet også mye om hvor mye penger som er involvert i spillindustrien. Vikan mener beviset ligger i sponsoravtalene.

– For 10 år siden da jeg holdt på var det Intel og AMD og de som lager utstyr knyttet til spilling eller data som sponset lagene. Men nå er det lifestyle-brands som Mercedes, DHL og Pringles. Flere av e-sportlagene lager egne kolleksjoner med logoene sine på, forteller han.

Når du leser om at profesjonelle lag må inn med et depositum i størrelsen 10 millioner dollar for å få komme inn i en turnering, eller at et lag er verdt opp mot en milliard kroner, så skjønner man at dette er ikke en gjeng useriøse folk som sitter oppe og spiller litt på sene kvelder, sier Ola Stenberg.

Under kan du se bilder fra innspillingen.