Teknologi for ansiktsgjenkjenning kan samle inn data om et menneskes følelser og karaktertrekk, sier Stanford-professor Michal Kosinski etter å ha publisert resultatene fra sitt nye forskningsprosjekt.

Stanford-professor Michal Kosinski viser i sitt nye forskningsprosjekt at et dataprogram med ansiktsgjenkjenning er i bedre stand til å avgjøre seksuelle preferanser enn mennesker. Prosjektet er senest omtalt i den tyske avisen Handelsblattog i DN Magasinet.

Kosinski stilte spørsmålet: Hva om ansiktene våre inneholder mye mer informasjon om våre seksuelle preferanser enn det menneskelige hjernen er i stand til å oppfatte? DN Magasinet refererer til slående resultater: I 81 % av tilfellene var maskinene i stand til å skille mellom homofile og heterofile menn, og i 74 % av tilfellene for kvinner.

Kosinski publiserer de nye forskingsresultatene for å advare folk mot kombinasjonen av ansiktsgjenkjenningsteknologi med kunstig intelligens.

Mennesker kan svært raskt avgjøre en persons kjønn, alder og etnisitet ved å se ansiktet til en person, eller hvor på skalaen noen befinner seg følelsesmessig. Maskiner kan avlese mye mer, uttaler Kosinski i DN Magasinet.

Kosinski er Cambridge Analytica var inspirert av analysemodellene til Kosinski da de brukte digital datainnsamling for å fastslå menneskers politiske preferanser og hjelpe Trump til seier.

I juli 2017 arrangerte Schibsted og Stiftelsen Tinius et frokostmøte med psykolog og forsker Michal Kosinski om digitale fotavtrykk på nett. Du kan se et utklipp fra frokostmøtet her.

Klikk her hvis du vil se hele intervjuet med Kosinski.