Bente Sollid Storehaug og Espen Sundve spår økt fokus på personvern og blockchain i 2019. De møter Kjersti Løken Stavrum i en ny episode av Tinius Talks.

– Dette er starten på at vi forbrukere kommer til å etterspørre trygghet, personvern og økt sikkerhet på nett. Hadde jeg vært 25 år i dag, hadde jeg begynt å jobbe med Blockchain, sier Bente Sollid Storehaug.

I den nyeste episoden av Tinius Talks hører vi Bente Sollid Storehaug, som er adm. direktør i Digital Hverdag AS, og Espen Sundve, produktdirektør i Kolonial.no. Spørsmålet er hva som blir de viktigste teknologidriverne i 2019. Lytt til episoden her, eller lytt til Tinius Talks i iTunes, Spotify eller SoundCloud.

 

 

Personvern og blockchain er to av de viktigste teknologidriverne i 2019 mener panelet.

– Blockchain representerer mye av det vi mangler for å føle trygghet rundt verdier vi eier. Også i mediebransjen. Hvis du er opphavsmann i dag og eier verdier som er immaterielle, verdier som ofte har vært utsatt for misbruk på nett, så kan du bruke blockchainteknologi og få oppgjøret ditt der og da, sier Sollid Storehaug.

Nå er det jo noen aktører som står for all makt i det digitale landskapet. Blockchain stikker hull på de databasene som enkelte selskaper har akkumulert seg og som er børsverdien deres, sier Espen Sundve.

De mener at både myndigheter og forbrukere vil bruke sin makt til å skape mer oppmerksomhet om personvern.

Europa er den regulatoriske supermakten, midt i mellom Kina og USA. En aktør som tar personvern, og trygghet for forbrukerne på alvor, vil være helt avgjørende for hvilke selskaper jeg forholder meg til, sier Sollid Storehaug.

Kjersti Løken Stavrum, adm. direktør i Stiftelsen Tinius, spør om utallige avløsinger om datalekkasjer viser at personvern kanskje ikke er kritisk likevel.

– I en periode kan det gå greit hvis produktet er bra nok. Men når markeder blir modne kan det hende man stiller flere spørsmål. I en digital setting er det forvaltning av personvern. I andre industrier kan det for eksempel være bruk av barnearbeid, sier Sundve.

– Men nye roller som «Designetiker» og «product ethics» begynner å sette seg for de fleste som jobber med automasjon, legger han til.

Panelet mener også at lyd og stemmestyring vil prege 2019.

Jeg tror de fleste kommer til å ha stemmestyrte assistenter fordi skjermen begynner å bli krevende å forholde seg til i sosiale settinger. Det er lettere å akselerer lyd enn VR og AR, sier Sundve.

Men han tror ikke Kolonial.no vil angripe stemmestyring med en gang.

– Det er fristende å hoppe på, men enn så lenge er det liten utbredelse av enheter som er smarte nok til at du kan snakke med dem, sier han.

– Mye av det vi ser i dag er relativt uintelligent. Det er digitale assistenter under opplæring. Så de selskapene som lykkes med å forstå brukerne og byr på tjenester som vi føler gir en fordel, de vil vi knytte oss sterkere til, sier Sollid Storehaug.