Kjersti Løken Stavrum snakker med Kristin Skogen Lund og Ole Jacob Sunde om det nye Schibsted og fremtidens forretningsutvikling.

Hvorfor deles Schibsted i to, og hva kan vi forvente av det nye Schibsted? Blir data det nye gullet? Og selvom selskapene har viktige samfunnsroller, vil børsen anerkjenne verdier som informasjon og demokrati?

Hør episoden her, eller lytt til Tinius Talks på iTunes, Spotify eller SoundCloud.

Kjersti Løken Stavrum starter episoden med å spørre panelet om hvorfor Schibsted må deles nå.

– Ganske enkelt fordi det vil utløse en del skaperkraft. For å kunne ivareta potensialet i begge deler av virksomheten, fant vi det riktig at vi nå vil få mer ut av å dele opp selskapet, sier Ole Jacob Sunde.

Stavrum forklarer hvordan Schibsted skal deles ved at de Finn.no-lignende selskapene utenfor Norden blir til ett selskap, og at mediehusene som Schibsted eier i Norge og Sverige, og Finn.no og Blocket.se, blir til det nye Schibsted.

– Ikke minst Torry og flere tjenester i Finland, både Prisjakt og Lendo. Finland blir et nytt og viktig område for oss hvor det ligger mange muligheter fremover, sier Sunde.

– Jeg synes splitten gir mening. Det er et stort potensial i det nye Schibsted, sier Kristin Skogen Lund.

Det faktum at vi nå har en sterk posisjon både innen markedsplasser, ulike medietyper og digitale initiativ gir oss stor kraft. Det gir oss data som kan berike produktene våre slik at de blir bedre for brukerne. Men det gir også en plattform man kan bygge nye produkter ut fra. Det er veldig viktig at vi har den helheten, sier Skogen Lund.

– Det blir også en viktig del av min jobb å forvalte eierskapet i Marketplaces International (MPI). Det utgjør en ganske stor andel av den totale verdien i Schibsted, legger hun til.

Stavrum lurer på om data blir gullet i det nye Schibsted.

I en mer tradisjonell produksjonsvirksomhet har man snakket om at man må ha talent og tilstrekkelig kapital. Det nye i en digital verden er at man i tillegg må ha data, sier Ole Jacob Sunde.

– Data er en råvare som man må evne å foredle, fordi det sier noe om brukeratferd, preferanser og hvordan man bør forme tjenester for å forenkle brukernes hverdag, legger han til.

Panelet får også spørsmål om hvor glade de er i journalistikken. Begge har et stort hjerte for journalistikken, og er enig i at den har en viktig rolle.

Jeg er både en beundrer og bruker av journalistikken. Men noen ganger snakkes det for mye om journalistikken isolert sett og for lite om hvilke markedsmuligheter som ligger i informasjon som er korrekt, presis og som lager gode beslutningsgrunnlag, sier Sunde.

– Jeg er sikker på at det ligger store forretningsmuligheter med det utgangspunktet fremover, sier han.

I podcasten lurer også Stavrum på hvilke forventinger Sunde har til den nye konsernsjefen.

– Det ligger store muligheter til å få selskapene i Schibsted til å samarbeide bedre. Vi har hatt en kultur som har vært ganske desentralisert, på godt og vondt. Det å kunne få til å både ivareta det lokale entreprenørskapet, og får rammebetingelser for å lykkes, er helt kritisk, sier Sunde.

–  Kristins evne til å se en vinn-vinn-situasjon, er en god egenskap, mener han.

Stavrum spør også Kristin om hva hun vil prioritere fremover.

Jeg håper folk vil merke at vi spruter innovasjonskraft inn i systemet. Det har vi en lang historie for og må fortsette med. Det viktigste blir samfunnsansvaret, samarbeidet og veksten, sier Skogen Lund.

I 2018 har Stiftelsen Tinius publisert 15 Tinius Talks-podcaster. Ta en titt i biblioteket og lytt til en ny episode her