Reklame er grunnleggende for mediene, og har vært det i alle år. Men endrer reklamen seg når alt blir digitalt, og har reklamen fortsatt effekt? 

I den nyeste episoden av Tinius Talks snakker Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, med Espen Haugen, planner i Kitchen, og Per Håkon Fasting, konserndirektør for annonse i Schibsted Norge, om den nye digitale reklamen.

Hør episoden her, eller lytt til Tinius Talks på iTunes, Spotify eller SoundCloud.

Virker reklame? spør Stavrum.

– Reklamen virker omtrent halvparten av tiden. Det er litt tabloid sagt, men vi er i en situasjon i dag hvor vi har lavere reklameoppmerksomhet enn vi noen gang har hatt før. Det betyr at det er færre enn noen gang som legger merke til reklamen vi lager, sier Espen Haugen.

Da spør Stavrum om hvem som egentlig har skylden for det.

– Vi må nok fordele skylden litt på alle, sier Per Håkon Fasting, konserndirektør for annonse i Schibsted Norge.

– Det er noen som tar litt for lett på reklame, og organiserer seg for dårlig. Og vi i mediene har kanskje vært for dårlige på hvordan vi skal selge reklamen, sier Fasting.

I fjor lanserte Espen Haugen, sammen med kollega i Kitchen Anders Erikson, boken «Effekt: 10 grunnleggende regler for å lage reklame som virker». De fant ut at annonsører som konsentrerer seg om de grunnleggende tingene gjør det best.

– De setter bedre mål enn gjennomsnittet. De konsentrerer seg om større definerte målgrupper enn gjennomsnittet. De bruker kreativitet som kommersielt virkemiddel. De bruker flere kanaler enn gjennomsnittet, også tar de seg bedre tid, forteller Haugen om funnene.

– Annonsørene bør måle markedsandelsvekst, atferdsendringer og kommunikasjonsmål. Men fordi vi jobber med kreativitet, har nok mange kviet seg for å gå inn å måle de harde tallene, sier han.

I episoden snakker også panelet om innholdsmarkedsføring som det nyeste uttrykket for digital reklame. Stavrum spør om reklamen fungerer best hvis den er litt snikete lagt frem for kundene, eller om den fungerer best når den er helt tydelig?

– Hvis vi må lage reklame som utgir seg for å være noe annet enn reklame for å virke, så er det en fallitterklæring for vår bransje. Det skal ikke være noen tvil om at det står en annonsør bak og vi skal gi mottakerne noe som er nyttig, morsomt eller interessant, sier Espen Haugen.

– Leserne våre skjønner at det er et kommersielt budskap, men at relevansen er så stor at de vil lese innholdet. Og det er der kampen står: Er du relevant, så funker det veldig bra, mener Per Håkon Fasting.

– Ja, jeg må innrømme at jeg synes god innholdsmarkedsføring er vesentlig bedre reklame enn «probably the best beer in the world»-reklamen, sier Kjersti Løken Stavrum selv.

Mot slutten av episoden spør Stavrum om panelet har noen egne reklamefavoritter.

– Den store filmen som jeg husker aller best er den Japp-filmen med han som skyver en Porsche utenfor fjellkanten, sier Haugen.

– Og jeg lagde mye reklame med Ivar Vereide i VG, så det er klart at jeg har mine favoritter der, sier Per Håkon Fasting.

– Men akkurat nå humrer jeg godt av Remas reklame. Den er ustyrtelig festlig, legger Fasting til.