Hva bør vi vite om medienes nye verktøy for nyhetsformidling?

Hvorfor er podcast blitt så hot? Er stemmestyrte assistenter en gavepakke til journalistikken? Og blir det ikke veldig dyrt hvis AR (utvidet virkelighet) blir et vanlig verktøy for nyhetsformidling? Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, snakker med Eirik Helland Urke, multimediaansvarlig i Teknisk Ukeblad, og Marius Olsen, direktør for plattform- og teknologitrender i Schibsted, om bruken av lyd, podcaster og AR i journalistikken.

Hør episoden her, eller lytt til Tinius Talks på iTunes, Spotify eller SoundCloud.

I podcasten spør Kjersti Løken Stavrum om hvorfor lyd er blitt et populært brukergrensesnitt for mediene.

– Vi kjemper om oppmerksomheten til våre brukere i løpet av 24 timer i døgnet. Men det er ikke alle timer men er relevant på grunn av søvn, fordi man sitter i bilen, eller fordi man ikke har en telefon eller PC eller papiravis foran seg. Det vi ser er at nå har vi mulighet til å være relevant for brukerne på flere tidspunkt i løpet av døgnet, forklarer Marius Olsen, direktør for plattform- og teknologitrender i Schibsted.

Eirik Helland Urke, multimediaansvarlig i Teknisk Ukeblad, forteller at mediene i dag stort sett bruker lyd til å formidle kort nyheter og direktemeldinger.

Lyd er et veldig direkte og personlig format. Men det blir neppe en dialog hvis du hører en dybdeartikkel. Med korte meldinger kan du ha mer dialog, og si: «kan jeg få neste nyhet», eller «kan jeg få siste om sport»?

Marius Olsen mener likevel at også dybdeartikler kan få nytt liv med lyd som format.

– Tenk hvis du leser A-magasinet eller VG Helg. Det er mange gode, lange artikler som du har lyst til å lese, men av ulike grunner ikke fikk tid til det. Hva om du da kunne lagt saken inn i spillelista di og fått den lest opp på vei til jobb? Det er mange artikler man har på todo-lista som man aldri rekker før man på et eller annet tidspunkt kaster magasinet, sier han.

Løken Stavrum spør også om konkurransesituasjonen for lyd. Er det en reell bekymring at det vil bli èn aktør som kan ta hele lydbildet?

De to største plattformene på lyd nå er Google og Amazon, og de har mye makt over hvilke medier det er som gir deg nyhetsoppdateringer. For nyhetsmediene er det derfor viktig å lære opp brukerne til ikke bare å be Alexa om «hva er siste nytt?», men å faktisk spørre «Aftenposten, hva er siste nytt?», eller spørre «VG, hva er siste nytt». Vi må lære oss å spørre spesifikke medier og merkevarer om det vi ønsker, sier Marius Olsen.

Eirik Helland Urke, som også er aktuell med boken VR og AR, mener augmented reality (AR) vil bli et viktig verktøy for mediene i årene som kommer.

– AR er at man legger digitale elementer inn i virkeligheten foran oss. Det kan være i samspill med det vi ser foran oss. I første omgang handler det om å løfte opp mobilen, se gjennom kamera og få opp digitale elementer foran seg. Det er nøyaktig som filteret på Snapchat, sier han.

Flere medier har allerede tatt i bruk AR for å styrke sin nyhetsformidling, forteller Marius Olsen.

The New York Times har blant annet visualisert gruveulykken i Thailand med AR. Du kunne plassere, i din egen stue, den smaleste passasjen i redningsaksjonen slik at du kan se med dine egne øyne hvor trangt det faktisk var der. Og da får du en helt ny dimensjon av historiefortelling som kan være et sterkt virkemiddel for journalistikken, sier han.