Er internettet ødelagt og demokratiet i krise?

Er internettet ødelagt og demokratiet i krise? Hvem har skylden? Og hva kan vi gjøre for å rette det opp? Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, snakker med Martin Gelin, Dagens Nyheters korrespondent i New York, og Karin Pettersson, direktør for public policy i Schibsted, om deres nye bok «Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris».

Hør episoden her, eller lytt til Tinius Talks på iTunes, Spotify eller SoundCloud.

I episoden spør Kjersti Løken Stavrum forfatterne hvordan de mener internettet er ødelagt.

– Eksperter over hele verden peker på Google og Facebook, og andre sosiale medieplattformer, som bidragsytere til at demokratiet er destabilisert, at voldsbølger sprer seg, at demokratiske prosesser er svekket, og høyreekstremister, antiliberale og antidemokratiske krefter har vokst, svarer Martin Gelin, Dagens Nyheters korrespondent i New York.

Karin Pettersson, direktør for public policy i Schibsted, sier at forretningsmodellene til teknologiplattformene er årsaken til utviklingen.

– Plattformenes forretningsmodeller handler om å få folk til å bli, og til å være engasjerte. Og hvordan gjør man det? Jo, det gjør man ved å løfte frem følelsesladd innhold. Innhold som driver sinne, frustrasjon, aggresjon, forklarer Pettersson.

I episoden spør Løken Stavrum om ikke de tradisjonelle mediene også har en del av skylden.

– Det er noe riktig i det, men jeg tror ikke at man kan si at om bare media hadde vært bedre til å gi rom for flere stemmer så hadde vi ikke sett denne utviklingen. Det er mer enn som så. Det er noe i denne infrastrukturen som gir en ekstra tyngde og fordel til det veldig polariserende og høyreekstreme politiske innholdet, svarer Pettersson.

Undertittelen på den nye boken er «Silicon Valley och demokratins kris». Forfatterne mener utviklingen er synlig blant annet i Tyrkia, Ungarn og USA.

– Donald Trump og hans administrasjon utnytter sosiale medier for å spre desinformasjon. Det er en modell der man drukner sannhet i så mange distraksjoner, slik at vi ikke lenger vet hva som er sant, hva man kan stole på og hva som er viktig, sier Martin Gelin.