Hvor fri og uavhengig journalistikk har vi egentlig?

Samtalen om den frie og uavhengige journalistikken er på sett og vis en nøkkel for pressens rolle i samfunnet. Men lever journalistikken opp til sine egne idealer, og er det i det hele tatt mulig å være uten bindinger?

I andre episode av podkasten Tinius Talks får du høre André Støylen, styreleder for Amedia Stiftelsen og adm.dir i Sparebankstiftelsen, Hans Christian Vadseth, partner og seniorrådgiver i First House, og Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, i en samtale om hvilken rolle eierskap, politisk slagside, markedsføring og svakere lønnsomhet spiller for den profesjonelle journalistikken.

Spill av episoden “Helt uten bindinger” her, eller lytt til Tinius Talks i iTunes, Spotify eller SoundCloud.

I podkasten forteller Andre Støylen at samtalen om frihet og uavhengighet i journalistikken representerer et område der ikke alt var bedre før.

– Det er ikke tvil om at journalister i større grad enn befolkningen stemmer på partier til venstre. Men jeg er ikke sikker på hvor mye det faktisk påvirker journalistikken. At det finnes en redaksjonell linje i en avis er ok så lenge du ellers synes du kan stole på det som står i avisa. Vi har et mangfold av medier i Norge med ulike redaksjonelle linjer, og det tror jeg folk forholder seg til ganske greit, sier Støylen.

Hans Christian Vadseth foreslår at man kan innføre en type varedeklarasjon i redaksjonelle saker, noe han også forsøke å få igjennom da han var redaktør i sin tid:

– Å ha varedeklarasjon på sakene hadde virkelig hatt noe å si. Hvordan har denne saken kommet i hus? Det kan være tips, pressemelding, eller innslag fra et mediebyrå. Hvor mange har vi snakket med? Hvor lang tid brukte vi på denne saken? Det sier meg noe om kvaliteten, og det hadde kanskje hjulpet leserne, sier Vadseth.